Bușoi: Susținem principiul de actualizare a listei de medicamente compensate și gratuitate

Bușoi: Susținem principiul de actualizare a listei de medicamente compensate și gratuitate
Publicat: 29/10/2013, 14:29
Actualizat: 29/10/2013, 14:29

Președintele CNAS, Cristian Bușoi a declarat marți, la conferința Mediafax Talks about Innovation in HealthCare, că susține principiul de actualizare a listei de compensare și gratuitate, precizând că nu se dorește amestecarea reanalizării întregii liste de medicamente cu actualizarea acesteia.

„Susținem principiul de actualizare a listei de compensare și gratuitate în România și am încredere că ceea ce se lucrează la Ministerul Sănătății, în prezent, respectă toate principiile anunțate de ministrul Sănătății”, a spus Cristian Bușoi.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat că în 2013 au fost obținute mai multe lucruri importante, care trebuiesc urmărite și păstrate în 2014.

Potrivit lui Cristian Bușoi, bugetul pentru anul viitor trebuie calculat astfel încât să poată angaja plăți, iar România să nu mai ajungă în situația din 2009, 2010, 2011, atunci când existau restanțe foarte mari la plata facturilor către furnizorii de medicamente și farmacii.

„Anul acesta am obținut câteva lucruri importante, respectiv am închis arierate și plățile restante, iar în februarie 2014, pentru prima oară în România după foarte mulți ani, facturile la farmacii se vor plăti în 60 plus 30 de zile, așa cum ne cer directiva europeană și legislația românească. Totodată, am găsit resurse pentru a mări numărul de pacienți pe tratamentele oncologice de la 5.200 la 7.500 și putem spune că în septembrie nu mai aveam niciun pacient pe listele de așteptare, având în vedere criteriile de eligibilitate stabilite de legislație”, a mai spus președintele CNAS, la conferința Mediafax Talks about Innovation in HealthCare.

Potrivit lui Cristian Bușoi, toate lucrurile obținute în 2013 trebuie să fie „sustenabile și pentru 2014”, respectiv bugetul anului viitor trebuie gândit astfel încât odată cu autorizarea listei să nu se ajungă din nou la arierate.

Președintele CNAS a precizat că pentru anul 2014 sistemul de clawback trebuie menținut în România, pentru că „altfel nu ne putem descurca din punct de vedere bugetar”.

Bușoi a mai arătat că la autorizarea listei de medicamente compensate nu trebuie amestecate cele două discuții privind, pe de o parte, reanalizarea întregii liste de medicamente și, pe de altă parte, actualizarea acesteia.

„Nu are rost să amestecăm cele două discuți de reanalizare a întregii liste cu actualizarea acesteia, pentru că atunci nu vom obține nici una, nici alta și vom deschide o controversă care nu se va termina. Primul pas este de actualizare a listei și apoi reanalizăm întreaga listă, având în vedere faptul că România este singura țară care tot adaugă medicamente pe această listă și nu scoate nimic”, a spus Cristian Bușoi.

Președintele CNAS a mai arătat că după actualizarea și reanalizarea listei de medicamente, după implementarea cardului electronic de sănătate, după introducerea dosarului electronic al pacientului va fi posibilă eliminarea fraudei, a „zonei gri”, dar și eliminarea rețetelor care nu ajung la pacient, ci doar se plimbă în interiorul sistemului de sănătate.

„Și abia atunci vor exista suficiente fonduri pentru ca, începând cu 2014, România să intre în normalitate și poate, cel puțin o dată pe an, să existe această acțiune de actualizare a listei de medicamente pentru ca pacienții din România să aibă acces la acele terapii care le vor îmbunătății starea de sănătate sau le-ar putea salva chiar viața”, a precizat Cristian Bușoi.

Ministrul Eugen Nicolăescu și președintele CNAS Cristian Bușoi discută, marți, împreună cu reprezentanți din domeniul SÇŽnÇŽtÇŽții, la conferința „Mediafax Talks about Innovation in HealthCare”, despre inovația și cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente și tratamente pentru bolile și afecțiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiții făcute până acum de companiile farmaceutice și ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanța prevenției și modalități prin care pacienții pot fi mai bine informați, inovația în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului și hepatitei.

Conform OMS, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute și doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75 la sută dintre afecțiunile cunoscute încă se caută un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investițiilor în cercetarea și dezvoltarea de noi molecule.

Conferința este organizată de Agenția de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O mitralieră telecomandată, similară cu cea din filmul „Șacalul”, cu Bruce Willis, este produsă de...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Magnatul american care cheltuie milioane de dolari anual pentru a trăi veșnic, de nerecunoscut: „Fața...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
A dispărut ca prin magie: O femeie i-a păcălit pe toți membrii unui club de...
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al...
Carmen, asistenta moartă în casa vecinului, înmormântată! Ireal ce s-a întâmplat la slujbă
Șapte copii au rămas fără tată, după ce patru muncitori au fost înghițiți de un...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Doliu în muzica populară. A lovit tragedia, deces în condiţii suspecte: O veste tare tulburătoare
Mare veste pentru fanii MasterChef. Schimbare totală în 2025
Cine a convins-o pe Andreea Antonescu să pozeze în Playboy. Ce a făcut artista cu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
„De ce ai luat-o, Doamne, așa devreme?” Artistul de muzică populară Igor Cuciuc își strigă...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Copiii cu IQ ridicat sunt diagnosticați cu ADHD mai târziu în viață